Άνω & Κάτω Πεδινά, δύο κουκλίστικα Ζαγοροχώρια
Άνω ΠεδινάΣε υψόµετρο γύρω στα 950 µ., τα Άνω και Κάτω Πεδινά είναι δύο από τα οµορφότερα και πιο χαρακτηριστικά Ζαγοροχώρια, που τα τελευταία χρόνια ανέρχονται διαρκώς στις προτιµήσεις των επισκεπτών. Το πρώτο ατού τους είναι η στρατηγική τους θέση, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην Εθνικό Οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης και ανάµεσα στα κεντρικά Ζαγόρια (Ασπράγγελοι, Μονοδένδρι, Κήποι, Βίτσα κ.λπ.) και τα βορειότερα χωριά της ορεινής «συµπολιτείας» (Αρίστη, Πάπιγκο). Από τα Γιάννενα θα βρεθείτε εδώ σε µόλις 40΄. Όµως, το πιο δυνατό τους χαρτί είναι άλλο: η µοναδική τους αρχιτεκτονική (έχουν ανακηρυχθεί αµφότερα παραδοσιακοί οικισµοί), ο απόλυτος σεβασµός στη ζαγορίτικη αισθητική και η φροντίδα που έχουν δείξει οι ντόπιοι στην ανάδειξή τους· µε αποτέλεσµα σήµερα, παρά τον πολύ µικρό µόνιµο πληθυσµό τους, να… καµαρώνουν για µερικούς από τους κορυφαίους ξενώνες στην περιοχή.
Τα Άνω Πεδινά κερδίζουν αµέσως τον ταξιδιώτη, χάρη στη γοητευτική εικόνα που δίνει η κεντρική τους πλατεία, µε τον τεράστιο πλάτανο, την εκκλησία του Αγίου Δηµητρίου, το θαυµάσιο καµπαναριό και το παλιό πέτρινο δηµοτικό σχολείο. Ανηφορίζοντας το καλντερίµι θα εντυπωσιαστείτε από τα πέτρινα σπίτια και ξενώνες – µιλάµε για µικρά αριστουργήµατα! Ξεκινώντας πριν από 25 χρόνια περίπου µε το Σπίτι του Ορέστη, το µικρό αυτό χωριό έφτασε σήµερα να αριθµεί καµιά δεκαριά εξαιρετικές προτάσεις διαµονής, που συνδυάζουν ιδανικά παράδοση, πολυτέλεια και αυθεντικό πνεύµα φιλοξενίας! Αλλά και τα ταβερνάκια των Άνω Πεδινών είναι τόσο προσεγµένα και καλαίσθητα που προκαλούν αµέσως τον επισκέπτη να δοκιµάσει τις τοπικές λιχουδιές, συνοδεύοντας µε πατροπαράδοτο τσίπουρο ή µε ποιοτικό, σπιτικό κρασί.
Σηµαντικά αξιοθέατα είναι η Λαµπρίδειος Οικοκυρική Σχολή (από τον ιστοριοδίφη Ιωάννη Λαµπρίδη), το ιστορικό µοναστήρι της Ευαγγελίστριας, κοντά στην είσοδο του οικισµού, και η Μονή Αγίας Παρασκευής, µισή ώρα µε τα πόδια στ” ανατολικά του χωριού. Αξίζει ν” αναφέρουµε ότι διάσηµο τέκνο των Άνω Πεδινών υπήρξε ο διδάσκαλος του γένους Νεόφυτος Δούκας. Το χωριό διαθέτει µέχρι και συνεδριακό κέντρο, το οποίο διοργανώνει και διάφορες εκδηλώσεις – αδιάψευστη απόδειξη του πόσο αποφασισµένοι είναι οι ντόπιοι να φτάσουν αυτό το «διαµάντι» των Ζαγορίων εκεί που του αξίζει!
Κάτω ΠεδινάΤα Κάτω Πεδινά έχουν ακόµα λιγότερους κατοίκους από τα Άνω (από τα οποία απέχουν µόλις 4 χλµ.), γύρω στους 40 το χειµώνα. Κι όµως, µας δίνουν αρκετούς λόγους να τα επισκεφτούµε, πέρα από την απόλυτη γαλήνη και την οµορφιά της ηπειρώτικης φύσης. Είναι από τους παλιότερους οικισµούς του Ζαγορίου, καθώς αναφέρονται από το 1321, ενώ ξεχωρίζουν σε γραφικότητα αλλά και για την οµορφιά των πέτρινων αρχοντικών τους!
Τον 17ο-18ο αιώνα γνώρισαν µεγάλη άνθηση, καθώς εγκαταστάθηκαν εδώ πολλοί από γειτονικά χωριά, και απόδειξη της ακµής τους είναι ο ναός των Ταξιαρχών, του 1611, αλλά και εκείνοι του Αγίου Νικολάου και Αγίου Αθανασίου (είναι σήµερα ο ενοριακός ναός), και οι δύο του 18ου αιώνα. Το χωριό λεγόταν τότε Κάτω Σουδενά (και, αντίστοιχα, τα Άνω Πεδινά Άνω Σουδενά) και το Σουδενίτικο οροπέδιο ήταν ονοµαστό για την παραγωγή του σε σιτηρά και όσπρια, καθώς και για τους αµπελώνες του! ΠΗΓΗ http://ipiros.gr/menoume-hpeiro/menoume-hpeiro/25939-ano-kai-kato-pedina.html
Post a Comment