Top 5 χωριά της Κρήτης να επισκεφθείτε τον Αύγουστο

sfakia-3.jpgΤο checkincreta.com σας προτείνει πέντε χωριά της Κρήτης που αξίζει να επισκεφθείτε τον Αύγουστο. Τα χωριά αυτά είναι:
•Σφακιά
Τα Σφακιά, τα οποία θεωρούνται η πιο αυθεντική
περιοχή της Κρήτης, βρίσκονται στο νότιο μέρος του νομού Χανίων σε μια περιοχή που κυριαρχεί το ορεινό στοιχείο με έδαφος δυσπρόσιτο, βραχώδες και απότομο, σε απόσταση 71 περίπου χιλιομέτρων από τα Χανιά. Τα Σφακιά είναι ιστορική περιοχή της Κρήτης και υπήρξε μία από τις πιο ανυπότακτες περιοχές της Ελλάδας. Το όμορφο γραφικό λιμανάκι με τη μικρή παραλία και τα καταστήματα εστίασης γύρω από αυτό προσδίδουν μια ιδιαίτερη γραφικότητα στα Σφακιά. Το χωριό μπορεί να πει κανείς ότι είναι κτισμένο σε δύο μέρη. Το ένα γύρω από το παλιό λιμάνι, με τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια, ενώ στο άλλο, ανατολικά, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν τα σπίτια τους. Το μέρος αυτό μπορεί να γίνει η έδρα για τις περιηγήσεις στα αξιοθέατα και τις γύρω περιοχές, ενώ από εδώ μπορεί μα επιβιβαστεί κανείς σε κάποιο από τα καραβάκια και να ταξιδέψει σε πανέμορφες περιοχές, όπως το Λουτρό, την Αγία Ρουμέλη, την Παλαιόχωρα ή το νησί της Γαύδου.
•Θέρισος
therisos-1.JPGΤο μικρό χωριό της Θερίσου είναι κτισμένο στα πόδια των Λευκών Ορέων σε ύψος 580 μέτρων και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων νότια της πόλης των Χανίων. Το χωριό είναι διάσημο για την απίστευτη ομορφιά του, την παραγωγή του σε γαλακτοκομικά προϊόντα και το λαμπρό παρελθόν του, καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό της Κρήτης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα διάφορα επαναστατικά κινήματα του 19ου αιώνα. Σήμερα, στη Θέρισο υπάρχουν δύο μουσεία. Πρώτο χρονολογικά είναι το ιδρυμένο το 1985 Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο και στεγάζεται στο κτίριο που χρησίμευσε ως αρχηγείο της επανάστασης του 1905. Μεταξύ άλλων εκτίθενται όπλα, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 2003 εγκαινιάστηκε το τοπικό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το οποίο διαθέτει όπλα, αντικείμενα αγωνιστών, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα εκθέματα σχετικά με την περίοδο 1941-1945. Επιπλέον, το πανέμορφο αυτό χωριό έχει διάφορα καταλύματα και πολύ καλές ταβέρνες όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει τη θεσπέσια τοπική κουζίνα.
•Κοξαρέ
koxare-21.JPGΗ Κοξαρέ είναι χωριό του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Το καταπράσινο τοπίο του ομώνυμου κάμπου της Κοξαρέ (ελαιώνες) εναλλάσσεται με το άγριο και επιβλητικό τοπίο που ορίζουν τα Ατσιπαδιανά όρη ή τα όρη της Κουρούπας στους πρόποδες των οποίων έχει κτιστεί το χωριό. Μετά το χωριό, αρχίζει το Κουρταλιώτικο Φαράγγι (το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000) μήκους 2100 μέτρων, όπου κυλάει ο ποταμός Κουρταλιώτης, και κύρια χαρακτηριστικά του είναι η πυκνή βλάστηση και οι απότομοι ψηλοί όγκοι πέτρας στις δύο πλευρές του. Το χωριό ακριβώς λόγω της θέσης του στην είσοδο του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού διαδραμάτισε στρατηγικό ρόλο στους αγώνες των Κρητικών και σήμερα αποτελεί τη «γέφυρα επικοινωνίας» μεταξύ βόρειου και νότιου Ρεθύμνου.
•Αστυράκι
astyraki-1.jpgΤο Αστυράκι είναι χωριό του δήμου Μαλεβιζίου και απέχει 27 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Είναι κτισμένο πάνω σε μία καταπράσινη βουνοκορφή, σε υψόμετρο 550 μέτρων στους πρόποδες του Ψηλορείτη με καταπληκτική θέα και μαγευτικά σπήλαια. Το χωριό αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών, κυρίως το καλοκαίρι, καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Επιπλέον, οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για θερινές αλλά και χειμερινές διακοπές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία διαθέτει το χωριό. Οι κάτοικοι, λίγοι αλλά φιλόξενοι και εργατικοί, ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τη γεωργία. Αξίζει να σημειωθεί πως η κρητική διατροφή και ο μεσογειακός τρόπος ζωής που ακολουθούν τους καθιστούν τους μακροβιότερους της περιοχής. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο Αστυράκι θα μαγευτεί από τα πλούσια φυσικά τοπία της περιοχής.
•Κουτουλουφάρι
koutouloufari-2.JPGΤο Κουτουλουφάρι είναι ένα μικρό όμορφο χωριό σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο και ενός χιλιομέτρου από τη Χερσόνησο. Πρόκειται για ένα γοητευτικό μέρος, καθώς το χωριό είναι ένας εκπληκτικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών, κυρίως ντομάτας, σε θερμοκήπια, ενώ τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται και άνθη, κυρίως γαρίφαλα, τα οποία εξάγονται στο εξωτερικό. Στο Κουτουλουφάρι υπάρχουν παλιά πετρόχτιστα σπίτια με καμάρες και εσωτερικές αυλές. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί εδώ δε θα πρέπει να παραλείψει να περπατήσει στους πλακόστρωτους στενούς δρόμους και να κατηφορίσει το δρόμο που περνάει μέσα από τους λόφους με τις ελιές πριν τη Χερσόνησο. Σε κάθε περίπτωση, ο παραδοσιακός αυτός κρητικός οικισμός είναι ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να χαλαρώσουν στις διακοπές τους, μακριά από την πολυκοσμία της πόλης.  ΠΗΓΗ http://www.checkincreta.com/gr/blogs/top-5-xoria-tis-kritis-na-episkeftheite-ton-augousto-449

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.