Διονυσάδες Νήσοι

Με ανασηκωμένες τις πλώρες τους τα καΐκια κατευθύνονται για το ψάρεμα στους απέναντι ψαρότοπους που βρίσκονται γύρω από τις νησίδες Διονυσάδες ή Γιανυσάδες όπως λέγονται στη γλώσσα των ντόπιων. Στα νησιά αυτά αξίζει να αφιερώσει κανείς μια εκδρομή με βάρκα. Εδώ στις απόκρημνες ακτές φωλιάζει το υπερήφανο αρπακτικό γεράκι το γνωστό με το όνομα Falco eleonorae. 
Μικρά φωτεινά σημεία τα καΐκια χορεύουν πάνω στο μαυρισμένο από τη νύχτα νερό της θάλασσας. Παρέα με τα δελφίνια που συχνάζουν εδώ, θα περάσει η νύχτα.

Οι Διονυσάδες Νήσοι (Διονυσάδα, Γιανισάδα και Παξιμάδα) αποτελούνται κυρίως από περμιδικούς ασβεστολίθους, οι οποίοι δημιουργούν κάθετα θαλάσσια μέτωπα, ιδανικούς βιότοπους φιλοξενίας και  φωλεοποίησης μεταναστευτικών και αρπακτικών πτηνών καθώς και θαλασσοπουλιών. Τα χαμηλού υψομέτρου νησιά καλύπτονται από φρύγανα και υποβαθμισμένα μακκί με παρουσία σημαντικού αριθμού ενδημικών και στενοενδημικών φυτών. Χαρακτηριστικά σημαντικά πτηνά που απαντώνται στην περιοχή είναι οι αρτέμηδες (Calonectris diomedea), οι αιγαιόγλαροι (Larus audouinii), o πετρίτης (Falco peregrinus) και ο μαυροπετρίτης (Falco eleonorae). Στη θαλάσσια περιοχή έχουμε παρουσία της μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) αλλά και του ρινοδέλφινου (Tursiops truncatus) αλλά και του σπάνιου για την Κρήτη θαλάσσιου φυτού Ρούππια η κηρώδης (Ruppia cirrhosa).
http://www.ecovalue-crete.eu/el/sites/gr4320011
http://www.sitia.gr/visitor/dionisiades-nhsi/dionhsoih-nhsi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.