Ταξίδι στα μαγευτικά Κύθηρα, το «Νησί των Ερωτευμένων» (pics)

Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου
Τα Κύθηρα έχουν τη φήμη του πιο ερωτικού νησιού της Ελλάδας, χαρακτηρισμός που τα «κυνηγά» ήδη από τη Μυθολογία.
Ο Ησίοδος έγραψε στη «Θεογονία» του πως η Θεά Αφροδίτη γεννήθηκε στο νησί, αναδυόμενη από τον αφρό της θάλασσας, όταν ο Κρόνος πέταξε στα νερά τα γεννητικά όργανα του πατέρα του, Ουρανού, αφού πρώτα του τα έκοψε. Μακάβριο ή όχι, η Αφροδίτη γεννημένη από το αίμα του Ουρανού, φτάνει τελικά στις Ακτές της Πάφου με οδηγό το χαρακτηριστικό λευκό όστρακο που τη συνοδεύει σε όλες τις φωτογραφίες.

Τα Κύθηρα συνδέθηκαν άρρηκτα με την ομορφιά και τον έρωτα. Θεωρούνται, μάλιστα, ευλογημένα από την Αφροδίτη, γι’ αυτό και είναι επίσης γνωστά ως το «Ιερό νησί της Αφροδίτης. Η Θεά του Έρωτα συνήθιζε να κρύβει σε αυτό τα ερωτευμένα ζευγάρια που ζητούσαν καταφύγιο, αλλά και τους δικούς της παράνομους εραστές. Αποτέλεσαν επίσης τον τόπο διαφυγής του Πάρη και της Ωραίας Ελένης, όταν έφυγαν κυνηγημένοι από τη Σπάρτη. Ο θρύλος τους θέλει να έχουν παντρευτεί μέσα στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας.
Η τοποθεσία – κλειδί
Το νησί των τριών χιλιάδων κατοίκων βρίσκεται μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, Αιγαίου και Ιονίου. Για την ακρίβεια, νότια της Πελοποννήσου και κοντά στην όμορφη Ελαφόνησο και τον Κάβο Μαλιά. Κάτι σα να λέμε πως… η επιτυχία τους ήταν δεδομένη.
Μην περιμένετε βέβαια να δείτε ένα νησί όπως τα χαρακτηριστικά μέρη των δυο πελάγων. Τα Κύθηρα διαφέρουν σε όλα, σε σημείο που αν κάποιος δεν αρέσκεται στο αντισυμβατικό, θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά πριν πάει. Όχι γιατί δεν θα εντυπωσιαστεί από την άγρια ομορφιά τους, μα διότι το «άγριο» του πράγματος με τη διαρκή εναλλαγή των τοπίων δεν είναι για όλους.
Αυτός είναι και ο λόγος που το μέρος αυτό έχει το δικό του φανατικό κοινό. Ακόμα και το όνομά τους, άλλωστε, είναι ιδιαίτερο: Προέρχεται από το ρήμα «κεύθω», που σημαίνει «κρύβω», καθιστώντας σαφές ότι τα «μυστικά» που θα ανακαλύψει κανείς ταξιδεύοντας εκεί είναι πολλά.
Ξεκινάμε λοιπόν.
Χώρα και Οικισμοί – Πού να μείνεις;
Σήμα κατατεθέν της Χώρας είναι το ενετικό κάστρο, που χτίστηκε το 1503. Τα κάτασπρα σπίτια, τα επιβλητικά κτίρια και τα παλαιά αρχοντικά, πρωτοστατούν και χαρίζουν στα Κύθηρα μέρος της μοναδικής ομορφιά τους.

Κάτω Χώρα, Αρωνιάδικα, Καστρισιάνικα, και –φυσικά- ο Μυλοπόταμος είναι οι πιο παραδοσιακοί οικισμοί του νησιού που συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών. Αγαπημένο χωριό όλων; Τα Αλοϊζιάνικα Κυθήρων! Πρόκειται για ένα απαράμιλλης ομορφιάς μέρος, στο οποίο -αν επιλέξετε τα Κύθηρα για τις καλοκαιρινές σας διακοπές-, αξίζει να μείνετε.
Ο παραδοσιακός ξενώνας «Αλοϊζιάνικα 1768» είναι στις πιο hot επιλογές τουTripAdvisor και οι φωτογραφίες του προδίδουν τον λόγο. Όσο για τις τιμές; Δελεαστικότατες.
Από το Καλαδί στην Αγία Πελαγία: Οι ωραιότερες παραλίες των Κυθήρων
Λατρεύετε τα γαλαζοπράσινα νερά, τις αμμουδένιες παραλίες και τη χορταστική θέα; Στα Κύθηρα θα τα βρεις όλα και με το παραπάνω.
Το βοτσαλωτό «Καλαδί» στο ανατολικό μέρος του νησιού, δίπλα από την Παλαιόπολη, θεωρείται η πιο τουριστική παραλία. Ντόπιοι και τουρίστες έχουν να λένε για τα δροσερά και πάντα καθαρά νερά της, αλλά και για την «κρυφή» της σπηλιά, με τις φωτογραφίες να μιλούν από μόνες τους.
Αλλά πώς να διαλέξεις μεταξύ τόσων θεσπέσιων επιλογών; Καλό θα ήταν το ταξίδι σας στα Κύθηρα να είναι τουλάχιστον μίας εβδομάδας ώστε να προλάβετε να απολαύσετε κάθε σπιθαμή τους. Καψάλι, Μελιδόνι, Φυρή Άμμος, Αγία Πελαγία, Χάλκος και Διακόφτι είναι μόλις μερικές από τις παραλίες που εντυπωσιάζουν.
Δική μας πρόταση; Το ερημικό Καλάμι που θα σας γλιτώσει από τον πολύ κόσμο  και η Κομπονάδα που με την άγρια ομορφιά της θα σας κάνει να μη μπορείτε να σταματήσετε να βγάζετε φωτογραφίες…
Και ο Μυλοπόταμος;
Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη! Οι καταρράκτες της Φόνισσας και της Νεράιδας είναι δύο από τα hot spots των Κυθήρων και έχουν χιλιοφωτογραφηθεί.
Γεύση, γεύση, γεύση
Τι να πει κανείς για το φαγητό που θα γευτείς στα Κύθηρα; Μη ξεφεύγοντας από των κανόνα των ελληνικών νησιών, το μέρος αυτό προσφέρει απόλυτες γευστικές απολαύσεις. Επιβάλλεται να δοκιμάσετε το «ξεροτήγανο», την κυθηραϊκή παραλλαγή της δίπλας αλλά και το θυμαρίσιο μέλι του νησιού. Σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε και για το σπίτι!
Αν έχετε διαβάσει για τα Κύθηρα, γνωρίζετε για το παραδοσιακό βούτυρο των Κυθήρων. Βέβαιο είναι το γεγονός πως θα μπείτε στον πειρασμό να το δοκιμάσετε. Η δική μας συμβουλή; Καλύτερα όχι. Είναι πολύ νόστιμο και εξαιρετικά παχυντικό, πράγμα που σημαίνει πως αν θελήσετε να… το ρίξετε λίγο έξω, θα επιστρέψετε σίγουρα δύο κιλά βαρύτεροι. Αρκεστείτε στο βουτυροτσίκουδο καλύτερα.
Must do
Μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο κρίνεται απαραίτητη. Όπως επίσης και ένα πέρασμα από τα Αντικύθηρα, τα οποία βρίσκονται στο πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί δύο ώρες αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο…



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.